Úplne ma okúzlila! A to je v dnešnej dobe čo povedať! Inšpirácie na vás číhajú na každom kroku, ale málo čo vás chytí za srdce tak, že máte chuť to aj vyskúšať. Hlavne, keď vôbec netušíte, prečo je tá torta zelená, ale to, že pôsobí tak prírodne, jej dodáva neskutočnú nehu a jemnosť. Nikdy by mi nenapadlo, že sa mi bude páčiť a ešte aj chutiť zelená torta. A táto sa mi naozaj páči a ešte aj chutí! 

Povedala som si, akonáhle sa dostanem do obchodu, kupujem tú špeciálnu ingredienciu, vďaka ktorej je torta zelená, a idem na to, Frederik z nej bude určite nadšený. V zime ho totiž očaril machový aranžmán u našej tety Darinky a táto torta, to je taký jedlý aranžmán a ešte aj zdravý.

Pred obedom sa Fefeho pýtam, môžem uvariť špenátovú polievku? – Nie, nemôžeš, ja také nemám rád. A ja som si v duchu pomyslela – ja do teba ten špenát dostanem, a ešte ti bude aj chutiť! A veru chutil a ešte ako! Do tejto torty totiž ide špenát, ale vôbec ho tam nie je cítiť. Keď sa pečie, celý byt vonia mandľami a vanilkou. Je ľahučká a jemná vďaka šľahačkovo mascarpone krému, šťavnatá z malinovej omáčky redukovanej v rume. Keď Fefe uvidel tie zvieratká, nadšený mi hovorí – Maminka, tie zvieratká nemôžu z tej torty nikdy odísť, tam im je najlepšie. Torta chutí božsky a je taká mäkulinká ako mach na dotyk. Vyskúšajte!

SUROVINY

Korpus

  • 150 g zmäknutého masla
  • 200 g krupicového cukru
  • 4 vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 200 g čerstvého baby špenátu alebo mrazeného
  • 420 g hladkej múky (ja som kombinovala ryžovú, mandľovú, pohánkovú)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • štipka soli

Krém

  • 150 ml šľahačkovej smotany
  • 250 g mascarpone
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 1/2 lyžičky vanilky

Omáčka 

  • 400 g mrazené maliny
  • 1 dl rum
  • 4 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžička solamyl

Postup:

  • Trúbu si predhrejeme na 160°C. Dno tortovej formy s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie, potrieme maslom a vysypeme múkou.
  • Špenát rozmixujeme s trochou vody, ak sme použili mrazený mixovať netreba (len si vybrať z mrazničky deň dopredu, aby bol úplne rozmrazený).
  • Maslo s cukrom a vajíčkami šľaháme, kým sa surovniny prepoja. Pridáme vanilkový extrakt, citrónovú šťavu a dobre premiešame. Nakoniec vmiešame špenátové pyré.
  • Suché ingrediencie si zmiešame zvlášť a ručne vmiešame do mokrej časti.
  • Korpus pečieme asi 45-50 minút. Ak si nie ste istí, či je upečený, do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď je suchá, korpus je upečený. Vytiahneme ho z formy a na mriežke necháme vychladnúť. Ak sa vám vytvoril nepekný popraskaný klobúčik, nič si z toho nerobte. Budeme ho potrebovať na „mach“.
  • Kým vychladne, pripravíme si omáčku a krém. Dáme variť maliny s rumom a cukrom. Všetko spolu povaríme cca 10 minút a na záver pridáme solamyl rozmiešaný v troške vody. Prevaríme a odstavíme.
  • Šľahačku vymiešame s mascarpone, cukrom a vanilkou.
  • Keď korpus vychladne, zrežeme klobúčik a rozmixujeme na prach – teda mach. To je kúzlo celej torty.
  • Zrezaný korpus natrieme malinovou omáčkou, necháme trochu vsiaknuť a nanesieme krém. (Ja som si z omáčky odložila a poliala ňou ešte aj krém) a zasypeme „machom“.
  • Dozdobíme podľa vlastnej fantázie a hotovo! Necháme odpočinúť v chladničke aspoň hodinu a podávame.

PS: Ja som asi klobúčik zrezala príliš, tak mi zostalo dosť „machu“, z ktorého som spravila moje obľúbené rumové guľky. Sú dokonalé! K machu som pridala za dve lyžice krému (odložila som si, lebo som si pre seba chcela spraviť aj pohár :), trochu malín, 4 lyžice rumu a smotanu, ktorú pridávate pokiaľ nedosiahnete správnu konzistenciu na tvarovanie guliek. Trochu machu si odložte na obalenie. Mne vyšlo ešte 15 kusov.

Silvia Wylczynska, inak šikovná dizajnérka, ktorá sa momentálne venuje svojej malej rozkošnej dcérke Melánii, ďakujem za túto úžasnú inšpiráciu! Ako si písala, je jej celý internet, ale mne padla do oka až u teba na insta a zaradí sa k mojím obľúbeným receptom.