Nadčasová čierna. Keď sa zvolí na spoločenský model, tak pôsobí neskutočne štýlovo, elegantne a glamour. A keď sa ešte pošteklí červenými doplnkami, dá sa hovoriť o náznakoch rafinovanej zvodnosti či osudovej príťažlivosti.

Nikdy som čiernu nevedela nosiť a mala som pocit, že mi nesedí. Moje prvé ozajstné spoločenské šaty mi rodičia kúpili na stužkovú a, samozrejme, boli čierne. Iné farby boli nepoužiteľné. Mali super strih, kopírovali siluetu na štýl morskej panny a cítila som sa v nich božsky. Aj keď boli čierne. Obliekla som si ich trikrát – na stužkovú, venček a premiéru muzikálu Adam Šangala v DAB, kde ma pozval manžel, vtedy ešte kamarát z výšky. Ako som sa neskôr dozvedela, vraj som ho v tých šatách úplne odrovnala. Odvtedy som na sebe čierne šaty nemala. Až tieto od Anemary a podľa manžela vraj prekonali tie zo stužkovej. Niečo na tej čiernej farbe bude… Prešlo 17 rokov a ja sa stále cítim rovnako, rovnako mlado. Nič sa nezmenilo (ale zároveň sa zmenilo všetko), akurát vtedy by mi ani nenapadlo dať si červený rúž a červené doplnky. S čiernou mi to príde ako dokonalé kombo. Cítila som sa sebavedomo, rozhodne a tak zvodne žensky. A keby ešte ten zips na sukni úplne zapnem, tak rovno ako z filmu Diabol nosí Pradu.

A že oblečenie je povrchné! Kdeže! Veď dokáže oživiť spomienky, pridať na sebavedomí, naladiť na úplne inú nôtu, teleportovať na Manhattan… doslova vytrhnúť z bežného života a získať nadhľad.

Keď som si z kolekcie 20 modelov vybrala na skúšku aj tieto čierne šaty, ktoré tvorí taftová sukňa a šifónový top, Anemary sa musela určite čudovať. V šatníku mám od nej deväť modelov – z toho tri biele, tri pudrové, dva pudrovo ružové a jeden bledomodrý (všetky sa dajú medzi sebou kombinovať, čo úplne zbožňujem). Nejako mi učarovala tá midi sukňa zvýrazňujúca pás s bohatým prešívaním, ktoré vytvára objem v spodnej časti a zaujímavý top do pása s prešívaním a plisé. Tušila som, že na postave to bude vyzerať skvele… A zavážila ešte tá taká ženská rozmarnosť, že keď vidíte niečo krásne, zatúžite si to aspoň vyskúšať, aj keď to vôbec nepotrebujete. Ale zas na druhej strane, čierne šaty by vraj mala mať každá žena v skrini, a potom hádam aj príde príležitosť si ich raz za čas obliecť. Aspoň do toho DAB-ka (Divadlo Andreja Bagara, pri ktorom vznikli všetky foto z tohto projektu). A k nim aj túto červenú  Vuittonku, ktorú mi daroval manžel pred 8 rokmi a za ten čas som si ju dala asi 5-krát. Ale jej čas ešte len príde! (Tú bambuľku v červených šatách mi tiež daroval manžel, a tú nosím stále!) Teraz mám v každej ruke jedno dieťa, ktoré raz vyrastú. A potom…! Uvidíme, čo bude potom, ale chcem byť pripravená 🙂

Ako som už spomínala v prvom článku, Anemary je moja spriaznená módna duša. Teším sa a neskutočne jej fandím, že sa popri dvoch malých deťoch realizuje a tvorí to, čo dokonale vie. Módu a svojim zákazníčkam jedinečný štýl. Na záver tejto našej štvordielnej fotosérie modelov z novej kolekcie Stripes som ju aj trošku vyspovedala, nech sa o nej dozviete viac.

Čo stálo za rozhodnutím vytvoriť po prvýkrát ucelenú kolekciu? Doteraz si tvorila prevažne svadobné šaty či spoločenské na mieru, však?

Áno, popri škole som prijímala zákazky na svadobné a spoločenské šaty, ale nenašla som sa v tom. Cítila som sa veľmi obmedzená. Niekedy to bolo tak, že zákazníčka prišla s obrázkom. Aj keď sme nikdy neurobili to isté, aj tak som sa nerealizovala tak, ako by som chcela. Tvoriť kolekcie je, myslím si, jasný cieľ odevného dizajnéra. Kolekcia dokáže vyjadriť oveľa viac… od farebnosti cez techniku, odlišnosti, spojitosti a podobne. A prečo rôznorodosť modelov? Áno, v mojej kolekcii Stripes som vytvorila modely príležitostné aj modely na bežné nosenie. Chcela som, aby si tam každý našiel niečo svoje. Nemala som potrebu to príliš kategorizovať, nech v tom každý nájde to, čo potrebuje.

S akou víziou si modely tvorila? A pre aký typ ženy sa podľa teba modely hodia?

Priala som si ponúknuť ženám svoje videnie,  jednoduché modely, bez zbytočnej zdobnosti, kombináciu techník, dôraz na nositeľnosť, hru s transparentnými materiálmi v kontraste k úpletom. Myslím si, že modely sú vhodné pre rôzne vekové kategórie. Kto sa na čo cíti. V úpletových obtiahnutých legínach s crop topom sa bude zrejme najlepšie cítiť mladá štíhla žena, no mám tam modely vhodné aj pre ženy, ktoré chcú čo to schovať, ale aj pre vyššiu vekovú kategóriu.

Čo ťa na celom procese tvorby najviac bavilo a čo ti dalo najviac zabrať?

Baví ma výber materiálov, farebnosti, hľadanie inšpirácie, zabrať mi dávajú strihové riešenia a rôzne technické zádrhele.

Ako sa to dá – takto sa realizovať pri dvoch malých deťoch?

No niekedy sa to nedá. Veď to poznáš. V prvom rade som matka. Deti budú pre mňa vždy na prvom mieste. Sama som si zvolila túto ťažšiu, ale o to radostnejšiu cestu. Nikdy som nechcela deti odkladať na neskôr, kým si vybudujem značku a podobne. Ale na druhej strane, nedá sa mi netvoriť. Tým, že mi materské dovolenky nadväzujú, bola by som mimo tvorby príliš dlho. Netajím sa tým, že by som ešte jedno dieťa chcela. Musím to preto zvládať súčasne. Nemám na výber. Hľadám si chvíľku, kde sa dá. Ale nesmiem zabudnúť na obrovskú podporu rodiny, lebo bez nich by som to fakt nedala.

Na čo sa môžeme tešiť tento rok z tvojej dielne?

V blogu na mojej stránke som naznačila, že by som sa chcela venovať kapsulovému šatníku. Plánujem vytvoriť minikolekcie, z ktorých by si zákazníčky mohli čo to vybrať, pokiaľ by sa rozhodli vytvoriť si so mnou kapsulový šatník. Teda jednoduché kúsky, variabilné, kombinovateľné. Väčšiu kolekciu tento rok neplánujem aj vzhľadom na moje trojmesačné bábätko. Tvoriť však plánujem v menších kolekciách o to intenzívnejšie.

Ďakujem za rozhovor a za to, že môžem nosiť tvoju módu!


Ak by ste chceli vidieť a vyskúšať si modely z dielne Anemary, zájdite do štýlového nitrianskeho obchodíku Šik in the City na Kupeckej ulici.


Foto: Pavol Brezina, Šaty: Anemary fashion, Účes: Zuzana Pánisová, Klobúk: Tonak/LK klobučníctvo, Kabelka: Louis Vuitton, Topánky: Gabor, Okuliare: Šik in the City,
Sára šaty: H&M, Sára topánky: Miloty